Маргарита Калчева – контрабас

Маргарита Калчева – контрабас

Родена в Плевен, завършва СМУ „П. Пипков“ при Ирина Петрова, а по-късно се дипломира в ДМА „П. Владигеров“ в класа по контрабас на проф. Тодор Тошев.
Специализира камерна музика при проф. Виктор Чучков. Участва в майсторски клас на Мишел Вейон – Швейцария. Лауреат на Националния конкурс ”Св. Обретенов”, има награди от участия в международните конкурси “В. Буки” Италия и Енсхеде, Холандия.
От 1995 г. е оркестрант в СО – БНР, а от 1998г – водач на контрабасовата група в същия оркестър. Междувременно се изявява и в множество оркестри у нас и в чужбина-Италия ,Португалия, Швейцария , Малта. В периода 2009-2018 съвместява позицията си на водач и в контрабасовата група в ОЕК-Каназава, Япония, 2018-2022 ОФМК – Монако, както и соло-басист на Камерата Орфика – НБУ-София.
Вече няколко поредни години е част от преподавателския екип на Международната Лятна Академия-Созопол, а през периода 2018-2020 – и преподавател по контрабас в НБУ.
Като солист в репертоара й са включени творби от Ботезини, Дитерсдорф ,Кусевицки, Чайковски, Големинов, Табаков. Солирала е на повечето оркестри в България ,както и в Япония, Корея, Сърбия. Няколко са премиерите й като контрабасист у нас-Чайковски-“Рококо вариации, М.Големинов – Концерт за контрабас, Енио Мориконе -“Бреависимо”, Д.Христов -“Жълто-зелено”.
Като солист и камерен изпълнител е осъществила множество записи на класическа и съвременна музика за БНР и БНТ.