История

За Лятната Академия на Изкуствата

Майсторските класове се организират от 2004г.

2022

Програмата на лятна Академия на изкуствата през 2022 година включваше 6 /шест / майсторски класа и много културни събития в съпътстващата програма.
Проведохме за първи път уъркшоп с ученици 5 – 7 клас по анимационно изкуство с ръководител Дияна Ценова. Участниците произведоха 3 минутен анимационен филм – хартиена изрезка, който може да бъде видян тук: https://www.youtube.com/watch?v=NSlhl7RtiPI
Най – значимото и интересно събитие от СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА на лятна Академия на изкуствата беше ФЕСТИВАЛ ПО ПОВОД 100 ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КОМПОЗИТОРА ЛАЗАР НИКОЛОВ, който се проведе в град Бургас. Фестивалът бе финансово подкрепен от Програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас.
Общо в 6те майсторски класа имахме записани 68 участника от четири държави – Сърбия, Северна Македония, Турция и България.
Класовете се организираха в град Бургас и град Созопол.

2021

Акцентите около програмата на майсторските класове в Академията, е че проф. Юлиан Рахлин проведе майсторския си клас за първи път в България именно в рамките на Академия 2021год..
За първи път в България се организира и конкурс сред учащи се, за най-добро изпълнение на произведение за цигулка, виола, чело и пиано на нашата звездна композиторка Добринка Табакова. Наградата е участие в рецитал на победителите във Виена в Българския Културен Институт „Дом Витгенщайн“, който заради пандемията от Ковид – 19 се проведе през месец май 2022 г..
За първи път най – добрите участници от всички музикални специалности имаха възможност да бъдат солисти на  оркестъра на Бургаска опера, на 11 юли в Летен театър Бургас.
Най – значимото и интересно събитие от СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА на лятна Академия на изкуствата е КАМЕРНИЯ КОНЦЕРТ на преподавателите – ЮЛИАН РАХЛИН – цигулка, САРА МАКЕЛРЕЙВИ – цигулка, АЛЕКСАНДЪР ЗЕМЦОВ – виола, ПЕТЕР ШОМОДАРИ – виолончело, ДЕНИЦА ЛАФЧИЕВА – кларинет,  СЕРГЕЙ РЕДКИН – пиано, които ще се обърнат към душевността на всеки в залата.
За първи път в рамките на Академията майсторски клас ще има доц. Борислав Йоцов – кларинет, съвместно с проф. Деница Лафчиева – ученичка на проф. П.Радев, понастоящем преподавател в Академия Бреша – Италия.
Общо в 9те майсторски класа имаме записани  108 участника от осем държави – Испания, Италия, Украйна, Германия, България, Северна Македония и Румъния.
Класовете се организират в град Бургас и град Созопол при спазване на всички епидемиологични мерки. Въпреки всичко, молим Ви проверете какви са ограниченията за пътуване и задължително носете предпазни маски.

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

2020

       

Едни от най-големите световни имена – Павел Верников – цигулка, Александър Земцов – виола, Александър Чаушян – виолончело и Ринат Ибрагимов – контрабас ще имат майсторски класове за първи път в България по покана на XV-тото издание на Международната лятна академия на изкуствата.

 Акцентът в програмата на Академията за 2020 година са Онлайн часовете. Поради настоящата пандемия от COVID 19, все още не се знае кога самолетите ще подновят полетите си и кога всички държави ще отворят свободно границите си, лятната Академия на изкуствата ще има и първо онлайн издание.

 Майсторският клас по флейта при проф. Георги Спасов, класа по виолончело с преподаватели проф. Анатоли Кръстев, гл. асистент д-р Атанас Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева, часовете по творческо писане при Вяра Николова се състояха присъствено в гр. Созопол.

Въпреки всичко, молим Ви проверете какви са ограниченията за пътуване и задължително носете предпазни маски.

2019

       

Един от най-големите световни кларнетисти – Пол Майер е за първи път в България, по покана на XIV-тото издание на Международната лятна академия на изкуствата и ще проведе майсторския си клас за първи път в България.

Акцентите в програмата на Лятна академия на изкуствата 2019 г.:
Майсторският клас по флейта при проф. Георги Спасов, класа по виолончело с преподаватели проф. Анатоли Кръстев, гл. асистент д-р Атанас Кръстев и проф. д-р Калина Кръстева, която специално идва от Австралия, където живее и преподава, Маргарита Калчева – голямо име в изкуството на контрабаса. Часовете по творческо писане, в рамките на Академията, с всяка година набират все по-голям интерес. Именно в тези часове децата получават езикова грамотност, творческо мислене, знания за фундаментални истини, учат се преди всичко на етика, литературна естетика, развиват психологическия си и емоционален интелект. Заслугите са на Вяра Николова, един различен от нравствените клишета, педагог и човек, отдаден всеки миг на младите хора и творческото им израстване.
В началото на септември кулминацията за 2019 год. е съгласието на топ кларнетиста Пол Майер да бъде за първи път у нас, именно като преподавател в Международната академия и да реализира майсторски клас заедно с още едно световно име на българската кларнетистка проф. Деница Лафчиева.

Събитията от СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА – концерти, изложби, театрални представления и литературни премиери се превръщат в незабравими събития. Именитите преподаватели, покорили европейските и световни сцени въпреки натоварената си творческа програма, намират специално време за да са част от Академията. В съпътстващата програма на Международният летен фестивал през тази година се насладихме на клавирното майсторство на проф. Ростислав Йовчев, който изнесе концерт в Градската Художествена галерия в Созопол.

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

2018

       

Основната програма на Международната лятна Академия на изкуствата за 2018 г. включва седем майсторски класа в три жанра с преподаватели световни имена и като творци и като преподаватели. Всеки майсторски клас завършва със заключително събитие на което се връчват дипломи на активните участници в класовете. А майсторските класове са:

Майсторски клас по кларинет с трима световни имена и като творци и като преподаватели – за първи път в България майсторски клас ще имат проф. Андрю Маринър – соло кларинетист на London Symphony Orchestra, проф. Петер Шмидл – соло кларинетист на Vienna Philharmonic Orchestra и проф. Деница Лафчиева – преподавател по кларинет в Richard Wagner Conservatory, Виена.

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА на Международната лятна Академия на изкуствата е синтез на изкуствата със специалното участие на именити български и чужди творци покорили европейските и световни сцени. Най – чаканото събитие от съпътстващата програма е концертът в памет на проф. П. Радев, като на една сцена ще се качат проф. Андрю Маринър – соло кларинетист на London Symphony Orchestra, проф. Петер Шмидл – соло кларинетист на Vienna Philharmonic Orchestra, проф. Георги Спасов – соло флейтист на Софийска Филхармония и учениците на проф. Петко Радев:
Деница Лафчиева – преподавател по кларинет в Richard Wagner Conservatory, Виена и Мариян Божидаров – ученик в Guildhall School of Music & Drama – Лондон и участник в класа по кларинет на Международната лятна Академия на изкуствата в продължение на седем години. Концертът ще се състои на 03.09.2018 година от 19.00 часа в залата на Областна управа – Бургас и ще се превърне в незабравимо събитие.
Много интересно събитие за жителите и гостите на град Созопол се превърне литературното четене на новоизлезлите творби на Анна Бъкстон, която е автор на документално-исторически книги, базирана в българското средновековие.

     СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

2017

       

„Лятната Академия на изкуствата” вече утвърди своята традиция в културния афиш на Созопол. Тя е не само обединяващия форум в творчеството и културата на различните нации, но и утвърждаващия и развиващ фактор при формирането и развитието на българския почерк и българската школа в изкуствата!

През 2017 година от 1.07. до 8.08.2017 год. майсторските класове са 10 на брой като имаме нова специалност – творческо писане с удивителната преподавателка Вяра Николова, която e създала Школа по творческо мислене и писане като проект за извънкласни занимания на ученици от 2. до 7. клас. Всяко от занятията в Школата има своята глобална тема, свързана с взаимоотношенията между хората и общочовешките ценности (приятелство, любов, вяра, щастие, надежда, мечти, упоритост, находчивост, мъдрост, смисъл на живота, милосърдие…), представена многоаспектно . Утвърждаваме град Бургас като град, който ще посрещне нови два класа от майсторските класове по цигулка и творческо писане, а изненадата е майсторски клас по пиано при Мария Принц, който ще се проведе във Виена, Австрия от 17 до 23.07.
Темата на майсторският клас по актьорско майсторство е “Психофизически тренинг върху драматургията на Харолд Пинтър“, а темата на майсторския клас по живопис е „Традиция в бъдещето – рисунка и живопис“

Подготвили сме и богата СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА, която е синтез на изкуствата със специалното участие на именити български и чужди творци.
Първият концерт се превърна в незабравимо събитие за публиката на Бургас, защото свириха Михаел Крен – саксофон и Евгения Радославова – пиано и двамата музиканти са от Австрия.
Вечер на бароковата музика на 19.07. с оригинални барокови инструменти, а на 17 юли се насладихме на една музикална вечер с пиано трио „Тракия“ – преподаватели от Тракийския университет в град Одрин, с който лятна Академия на изкуствата си партнира успешно. Част от СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА  е и премиера на книгата на Анжела Димчева – „Игли в съня“ в Градската Художествена галерия на 20.07.2017 год..

Очакваме Ви в Созопол, Бургас и Виена.

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

2016

През 2016 година започнахме с обещанието, което дадохме пред Вас – нашите участници, за приятелство, доверие, любов и високо качество на обучението.
Проведохме 9 майсторски класа в три жанра – музика, театър и изящни изкуства. Поканихме трима нови преподаватели по цигулка – проф.Кеворк Мардиросян, по актьорско майсторство – Касиел Ноа Ашер и по живопис – Юлиян Месса. Бройката на участниците беше 93 души от 9 държави – Германия, Бразилия, САЩ, Испания, Полша, Македония, Турция и България.Темата на майсторският клас по актьорски майсторство беше Бермудски игрови триъгълник – Еврипид, Шекспир и Тенеси Уйлямс. Със заключителното представление на актьорският клас се включихме в отбелязването на 400 години от смъртта на колоса в литературата Уйлям Шекспир. Заключителните събития по време на класовете събраха овациите на публиката.

В СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА  екипът на Академията организира още две събития – Клавирен концерт на Антонина Бонева и Радка Чомакова както и Юбилейна изложба „Четки по пясъка“ на Юлиян МЕССА, Стоян Филипов – ФИЛ и Райна Йотова – REIN.
Погледа ни е насочен към дванадесетото издание на лятна Академия на изкуствата 2017 година.

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

2015

       

През периода 13.07. – 31.07. 2015 год. се проведе юбилейното десето /10/ издание на лятна Академия на изкуствата. Образователната платформа събра участници от 12 държави – Южна Корея, Панама, Бразилия, Япония, Италия, Германия, Мексико, Австрия, Сърбия, Македония, Турция и България. Проведоха се 14 / четиринадесет / майсторски класа в 4 изкуства / музика, живопис, театър и магично изкуство /  с 132 активни участника.

През 2015 година организирахме майсторски клас в нов жанр за Академията – Магично изкуство с преподавател Астор и нова музикална специалност – контрабас с преподавател Маргарита Калчева. Но новите неща не спираха до тук.

Част от СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА, е че се постави за първи път в България се постави учебна оперна постановка операта „Лястовичката“ от Дж. Пучини с класовете по оперно пеене при Дарина Такова и майсторският клас по композиция във визуалните изкуства с преподавател Чавдар Гюзелев. Режисьор на спектакъла беше Явор Гърдев, визуалните ефекти бяха дело на Владислав Илиев, озвучаването направи Калин Николов, а костюмите бяха дело на Мария Диомова. За проекта си операта “Лястовичката“ от Дж. Пучини Лятната Академия на изкуствата беше номинирана за наградите на БНР за Музикален проект на годината.
СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА на Академията включваше и юбилеен камерен симфоничен концерт, който беше подкрепен финансово от сесията за културни проекти на Община Бургас под наслов „Отново заедно и след 10 години“ с участието на Zenska Orkiestra Salonowa KHW от  гр. Катовице – Полша с диригент  Гжегож  Мйежвински и представяне пред публика на седем от най – изявените участници  в Лятната Академия на изкуствата през  годините – музиканти и певци от София, Варна, Русе и Пловдив, и на 3 – ма млади музиканти от НУМСИ „Панчо Владигеров“ – гр. Бургас и Първи камерен фестивал „Приятели на лятна Академия на изкуствата“  с 4  концерта, подкрепен финансово от Министерството на културата.

На фестивала представихме концертите  ,, Една романтична вечер’’ със специалните гости на фестивала мецосопраното с красив и богат глас  Вяра Тренда – оперна певица, работеща и живееща в Стокхолм и българската пианистка Антонина Бонева,   „ 10 години лятна Академия на изкуствата“ с участници част от преподавателите в лятна Академия на изкуствата през годините –  Мария Принц, проф. Георги Спасов и проф. Ангел Станков, ” С поклон към кларинета“ с участници Атанас Камиларов – кларинет и Благовеста Рядкова – пиано.

Приятелство, доверие, любов и високо качество ще бъдат думите и за 2016 година, които обещаваме пред нашите участници да оправдаем.

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА

2014

       

През периода 13.07. – 03.08.2014 година се проведе деветото издание на лятната Академия на изкуствата.

Верни на стила си и това издание на Академията имаше нови неща – две нови специалности. Народно пеене с преподавател солистката на хора „Мистерия на българските гласове“ – Бинка Добрева и камерна музика с преподавател проф. Ангел Станков.

Имахме и чуждестранно участие в лицето на австрийският актьор и режисьор Щефан Флеминг, който бе преподавател в уъркшоп по актьорското майсторство и  направи първия си майсторски клас в България.

Издание 2014 година е вече зад гърба ни и всички очаквания са насочени към юбилейното десето / 10 / издание на лятната Академия на изкуствата.

2013

       

От 15 – 30.07. 2013 година за осми път ще си дадат среща в Созопол красотата, музиката, творческите срещи, приятелите и особената енергия, която витае във въздуха по време на лятната Академия на изкуствата в Созопол. Стремежът ни е да съхраним и развием във времето Академията, която да бъде трамплин на младите дарования по пътя им в голямото изкуство. И точно затова лятна Академия на изкуствата кани утвърдени творци и педагози, които да докоснат с харизмата и професионализма си младите таланти. 

В Академията новите майсторските класове са по цигулка с преподавател Веско Ешкенази, поп и джаз пеене с преподавател Йълдъз Ибрахимова и арфа с преподавател Сузана Клинчарова. Участниците ни и тази година ще се докоснат до магнетичната аура и професионалното умение на екипа ни от преподаватели. Имахме международно участие при участниците от Австрия, Турция, Бразилия, Сърбия и др.

флейта – проф. Георги Спасов – артистичен директор на лятната Академия на изкуствата
кларинет – проф. Петко Радев
валдхорна – проф. Владислав Григоров
цигулка – Веско Ешкенази
виолончело – проф. Анатоли Кръстев
пиано и клавирен съпровод – Мария Принц
оперно пеене – Стефка Евстатиева
поп и джаз пеене – Йълдъз Ибрахимова
арфа – Сузана Клинчарова
живопис – проф. Светозар Бенчев

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА

От 2013 година провеждаме и СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА за да могат младите дарования да се докоснат до творческото майсторство на своите кумири.
Първото събитие от съпътстващата програма на Академията беше Юбилейния камерен концерт по случай 80 годишния юбилей на уникалния изпълнител и учител на поколения музиканти и учредител на Академията – проф. Петко Радев кларинет. Участници в концерта бяха негови изтъкнати ученици свирещи извън границите на България, както и големи творци, а именно:
1.Деница Лафчиева – кларинет- Великобритания; 2.Вангел Тангъров – кларинет – САЩ и 3. Мариян Божидаров – ученик
И соло изпълнителите
Андрю Маринър – соло кларинетист на Лондонски симфоничен оркестър
Филип Купер – соло кларинетист на Парижка опера
Мария Принц – пиано, Австрия и
соло – флейтиста на Софийска филхармония и артистичен директор на лятна Академия на изкуствата проф. Георги Спасов.

2012

       

От 13 – 25.07 2012 година за пореден път се организира Лятна Академия на изкуствата в град Созопол. Тя даде възможност на младите хора да усъвършенстват образованието си, изпълнителската си техника и да почувстват връзката с голямата сцена.

Тази година включваме майсторски клас по оперно пеене с преподавател голямата прима г-жа Стефка Евстатиева и една нова специалност живопис с преподавател проф. Светозар Бенчев

Ето и съзвездието ни от преподаватели:
Флейта – проф. Георги Спасов
Кларинет – проф. Петко Радев
Валдхорна – проф. Владислав Григоров
Виолончело – проф. Анатоли Кръстев
Пиано и клавирен съпровод – Мария Принц
Оперно пеене – Стефка Евстатиева
Живопис – проф. Светозар Бенчев

2010

       

Почувствали покровителството на музите, нашият екип повярва в силите си и през 2010 година освен новите майсторски класове по специални инструменти включихме и една нова специалност „актьорско майсторство“ .Преподавателите са утвърдени световни имена:
Флейта – проф. Георги Спасов
Кларинет – проф. Петко Радев
Валдхорна – проф. Владислав Григоров
Виолончело – проф. Анатоли Кръстев
Пиано и клавирен съпровод – Мария Принц
Актьорско майсторство – ас. Светослав Добрев

2009

       

През периода 16-21.07.2009 година майсторските класове отново набраха скорост и бяха три на брой.

Първият пилотен майсторски клас по кларинет с преподавател уникалния изпълнител на поколения музиканти проф. Петко Радев – преподавател в Националната музикална академия “проф. Панчо Владигеров” – София и в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив; традиционният по флейта с преподавател прoф. Георги Спасов един от най-изтъкнатите съвременни български инструменталисти и педагози преподавател в Националната Музикална академия в София; и вторият пилотен майсторски клас по пиано с преподавател Мария Принц – дъщеря на големия български композитор и диригент Константин Илиев, преподавател в Университета за музика във Виена.

Бройката на участниците беше четиридесет/ 40/.

Заключителният концерт от най – добре представилите се участници по време на класовете събра овациите на публиката.

2007

       

След успеха на предишните три издания на Академията през 2007 година отново се проведе само майсторски клас по флейта с ръководител проф. Георги Спасов. Флейтистите, които са ядрото на лятна Академия на изкуствата бяха за четвърти път тук в – Созопол. Бройката на курсистите беше седемнадесет. Проф. Спасов съумяваше винаги с безкрайното си себеотдаване да обгради учениците си не само с внимание, но и да ги респектира с професионалното си умение, да им внуши чувство за мяра и да им вдъхне любов към флейтовото изкуство.

2006

       

Сезонът 17-22.07.2006 година беше преломен за Академията. През този сезон броят на майсторските класове се увеличи, увеличиха се и участниците.

Освен традиционният по флейта, през сезон 2006 година имаше и два пилотни майсторски класа – по пиано при доц. Ростислав Йовчев преподавател в Националната музикална академия “проф. Панчо Владигеров”-София и в Софийския университет “Св. Климент Охридски” /специалност “Музикална педагогика”/ и при Хелене Льотен от Белгия – по клавирен съпровод на струнни, духови и ударни инструменти и певци преподавател в Кралската консерватория в Брюксел.

Броят на участниците беше двадесет и пет на брой. Академията на изкуствата се беше превърнала в стойностно културно събитие както за участниците, така и за жителите на летен Созопол. На заключителният концерт и публика и критика бяха впечатлени от таланта на младото поколение.

2005

       

От 13 до 25 юли 2005 г. за втори път в Созопол да се проведе “Майсторски клас – флейта”, оглавяван от проф. Георги Спасов.

След успеха на миналогодишния майсторски клас, в който взеха участие 12 музиканти /включително участници от други страни/, тази година ще проведем неговото следващо издание.

Нашият стремеж е да превърнем “Майсторски клас – флейта” на проф. Спасов в едно колоритно и стойностно културно събитие както за участниците в него, така и за жителите и многобройните гости на летен Созопол. Надяваме се, че ще привлечем както медийното внимание, така и много ценители на музикалното изкуство. Желанието ни е това събитие да се превърне в една добра традиция. В нашите планове е в бъдеще то да се съчетава и със специализирано изложение на музикални инструменти – събитие, което няма аналог в България.

2004

       

Началото на Академията на изкуствата стартира от 16-21.07. 2004 година с майсторският клас при проф. Георги Спасов преподавател в Националната Музикална академия “проф. Панчо Владигеров”- София и Софийското музикално училище с дванадесет участника от цялата страна и участник от чужбина (Франция).

Заключителният концерт и раздаването на дипломите на успешно завършилите курса се проведе в залата на Градската художествена галерия в град Созопол.