Учредители

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза – СНЦ в ОП „Лятна Академия на изкуствата“ е учредена на 16.07.2013г.

проф. Георги Спасов

проф. Георги Спасов

Професор по флейта в Музикалната академия в София. Георги Спасов е единственият български флейтист, поканен на първия и втория симпозиум на флейтистите от цял свят в Ница, където получава висока оценка като инструменталист и педагог.

Ръководи майсторски класове в България, Русия, Куба, Гърция, Турция, Македония, Япония и Южна Корея.

Той е бил е асистент на професор Андраш Адорян на майсторските му класове през 1990 и 1992 година на Международния фестивал „Варненско лято”, както и на ММФ „Мартенски музикални дни” – град Русе.

Георги Спасов е член на журита на много флейтови конкурси у нас и чужбина. Концертирал е в много страни по света.

Той е артистичен директор на лятна Академия на изкуствата от самото начало през 2004 година.

акад. Венко Александров

акад. Венко Александров

Академик Венко Митков Александров  е председател на Филхармоничното общество при Софийска филхармония от началото на 2012 г. Той е известен учен с разностранни интереси и междунаpодна известност.
Академик Александров е признат авторитет и водещ анестезиолог и реаниматор от нашата общественост. Негови ученици са над 150 лекари анестезиолози, реаниматори и интензивни терапевти, българи и чужденци от Гърция, Македония, Сирия, Алжир, Иран и Кувейт и САЩ.
От 2001 г. акад.Венко Александров е Депутат в 39 -то Народно събрание, като по това време е Председател на Комисията по Външна политка, Отбрана и Сигурност; Председател е на Парламентарната Асамблея по Франкофония, Член на Комисията по Култура, Председател на групата за приятелство с Беларус, Зам. Председател на групата за приятелство с Франция, Член на групата за приятелство с Италия, Член на Надзорния Съвет на Софийската Опера, Член на Надзорния Съвет на Хоспис „Милосърдие”, Активен пропагандатор на Италианската оперна музика и живопис (Изнесъл цикъл лекции в София и страната, организирал цикъл концерти в къщата-музей „Борис Христов” и цикъл „ Западно Европейска Музика” в зала Александър на хотел „Радисън”.
През 2009 г. получава Почетен диплом на Френската Академия и диплом и златен  медал за Международен Експерт в областта на Науката и Културата. 

проф. Ангел Станков

проф. Ангел Станков

Завършва Националната музикална академия при проф. Леон Суружон и проф. Владимир Аврамов. По препоръка на световноизвестния цигулар Руджиеро Риччи специализира в Лондон при проф. Мануг Парикян, а по-късно при проф. Ифра Нийман.

Един от най-изявените и разностранни български музиканти. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по света. Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996. Заместник-ректор на НМА (1999-2008).

Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди. Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи-Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др. Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг-Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор-Турция, Одрин-Турция.
Член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцкия конкурс за цигулари, “Мария Юдина”-Санкт Петербург, “Клостер Шонтал”-Германия, “Родолфо Липидер”-Гориция (Италия), “Карл Флеш”-Унгария, “П. Владигеров”, “Недялка Симеонова”.
Включен е в изданието “Кой кой е в музиката” на Кеймбриджския биографичен институт. Фигурира също в изданието “Кой кой е в България”.
През 2009 г. му е присъден “Орден на Британската империя”.

акад. Петко Радев

акад. Петко Радев

Той е професор по кларинет в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив и в Музикалната Академия в София;

През периода 1961-1974 година е първи солист кларинетист на Софийската филхармония, а през годините 1974-1985 – първи солист кларинетист на оркестъра на Миланската скала.

Проф. Петко Радев е ярка личност, уникален изпълнител и учител на поколения музиканти.

Петя  Великова - Димитрова

Петя Великова - Димитрова

Професионално развитие: завършва Музикално училище в Бургас.  Десет години работи като преподавател по солфеж, елементарна теория на музиката и флейта в най – голямата Детска музикална школа към читалище „Продуда“ гр. Бургас.
Продължава образованието си във факултета по мениджмънт и икономика във ВСУ „Черноризец Храбър“.

След завършване на висшето си образование работи като главен икономист във филиала на „Санита Трейдинг“ АД в Бургас. От тогава започва ядката на алтернативните и занимания  като организиране на културни събития. След напускане на Санита Трейдинг АД през 2004 се занимава само с организиране на културни събития . Членува в женската отганизация Zonta Club of Burgas, която е член на световната организация Zonta International. През периода 2018 – 2020 е била президент на Зонта клуб Бургас.

Успеха на лятна Академия на изкуствата през годините се корени в съчетанието на музикалното и икономическо образование, което има Петя, в опита и от разнообразни дейности – педагогически, обществено – полезни и благотворителни, в интересните и идеи и успешната им реализация в различните сфери на живота и изкуството.

Умението да общува с преподаватели, ученици и техните родители в ежегодната Лятна академия на изкуствата, която организира от 2004 година, да балансира взаимотношенията между тях и различните им интереси и дават една успешна реализация като лидер и ръководител на лятна Академия на изкуствата.

Мария Принц

Мария Принц

Мария Принц е родена в София. Дъщеря е на големия български композитор и диригент Константин Илиев, който оказва силно влияние върху нейното изграждане. Завършва Висшето училище за музика Ханс Айслер – Берлин през 1980 в класа на проф. Рудолф Дункел. Специализира при Йорг Демус във Виена (1981) и Ивон Лефебюр в Париж (1982). Педагогическата си дейност започва в Цюрих (1982), а от 1987 е преподавател в Университета за музика във Виена. Изнася концерти в Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Италия, Белгия,Израел, Япония, САЩ. Води майсторски класове в Залцбург, Япония, САЩ.

Особено впечатляващи са участията й в Pacific Music Festival – Сапоро (Япония) с инструменталисти от Виенска филхармония(2005 и 2008 г) , концертите на фестивала в Залцбург като солист на Виенска филхармония, под диригентството на Рикардо Мути, концерти под диригенството на Сър Невил Маринер и дебюта в Carnegie Hall в Ню Йорк, последван от ежегодишни рецитали в тази престижна зала.

Мария Принц прави рецитали с флейтиста Патрик Галоа, с кларинетиста Андрю Маринер, свири с Красимира Стоянова и с много други изпълнители.

Георги Семов

Георги Семов

Георги Семов е роден на в град Бургас.

Образование : висше, икономическо

Професионално развитие: Завършва Немска Езикова Гимназия “Гьоте” гр. Бургас и продължава образованието си в БСУ във факулета по икономика и финанси. След завършване на висшето си образование работи като представител и управител на ТНТ България ЕООД гр. Бургас, а след това като мениджър продажби в Маяк М АД . През 2008 година създава и развива офис на МВ Логстика ООД в Бургас.

В резултат на дългогодишния си опит в областта на транспорта, логистиката и спедицията през 2013 Георги Семов създава и управлява собствена логистична и спедиторска фирма Семов Спед ЕООД, като фирмата има представителства в Бургас и София и множество клиенти и партньори в България, Германия, Италия, Испания, Франция и Турция.

проф. Светозар Бенчев

проф. Светозар Бенчев

Светозар Бенчев завършва Националната художествена академия в София, специалност “Живопис”, с едногодишна специализация и стипендия “Дечко Узунов” на СБХ. Член е на Съюза на българските художници.

През 1996 година постъпва в НХА като редовен преподавател по рисуване.

От 2002 година е доцент,а от 2007 година е ръководител катедра „Рисуване”.От 2010 година е професор. В момента е заместник-декан на  Факултет за Изящни Изкуства на НХА.

Ръководи workshop класове и е чел лекции по програма ERASMUS в Белгия и Испания. През 2007 година Светозар Бенчев специализира в Сите дез Артс-Париж.

Участва редовно в повечето академични изложби у нас и в чужбина като Линдз -Австрия, Одрин – Турция, София – България, Белград -Сърбия, Вилнюс – Литва и в Загреб – Хърватска. Светозар Бенчев участва активно в художествения живот от 1990 година насам и има много самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Има участия в много общи изложби и пленери у нас и в чужбина.

Сдружение „Приятели на Австрия “ в Бургас

Сдружение „Приятели на Австрия “ в Бургас

Сдружение „Приятели на Австрия “ в Бургас е нестопанска организация и има за цел да популяризира Австрийската култура в град Бургас и региона, както и да подпомага ползотворните взаимоотношения между България и Австрия в сферата на културния обмен, икономическите връзки иобщественото развитие.

Председател на сдружението от 2001 година е Благовеста Рядкова. Преподавател по клавиртен съпровод  и член на Художествения съвет в НУМСИ „Панчо Владогеров“ гр.Бургас , учредител и член на  УС на секция “Акомпанятори” към Академичното дружество на ДМА към СБМТД,  а от 24.06.2005 председател на дружество “Акомпанятори”Бургас . Активен сътрудник и кореспондент за Бургаски регион на сп.”Музикални Хоризонти”. Печели награда “Златна лира” от СБМТД за музикална критика както и е номинирана  за “Кристална лира” през 2007, а през 2012 печели „Кристална лира“.