Уъркшоп по творческо писане – поезия и белетристика

Уъркшоп по творческо писане – поезия и белетристика

Под мотото

Златните очи на морето“

За ученици и млади хора до 26 години

Лектори ще бъдат трима утвърдени и харизматични писатели, с комуникативни качества и детайлно познаване на писателския занаят: за поезия – д-р Боян Ангелов (поет, литературен историк и критик, председател на Съюза на българските писатели), за белетристика – Васил Люцканов (белетрист, журналист). Модератор на уъркшопа – д-р Анжела Димчева (поетеса, журналист и литературен критик, международен секретар на Съюза на българските писатели).
Преподавателите избират предварително темата, върху която ще работят, и тя ще бъде посочена на сайта преди началото на Лятната академия – Созопол’23. В хода на курса може да възникнат допълните теми и подтеми, които интересуват участниците. Те сами биха могли да провокират с въпроси колегите си, да задават дискусионен дух, да анализират социо-културни явления, конкретни автори – класици и съвременници, факти от литературния живот. Този уъркшоп под мотото „Златните очи на морето“ е отворена творческа лаборатория, обогатяваща лектори и участници.

Лятна академия на изкуствата – 2023
УЪРКШОП ПО ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ

ПРОГРАМА ЗА БУРГАС – 5 дни по 4 учебни часа
Занятията се провеждат сутрин – начало 10.00 ч., почивка от 11.20 ч. до 11.30 ч., край 12.50 ч. Място: Регионална библиотека „Пейо Яворов” – Бургас

СЪБОТА – 15.07.2023
10.00 – 11.20: Общо занятие с всички записали се участници, където става взаимно запознаване и участниците прочитат по една тяхна творба. Разделяне на участниците по възраст и по жанрове. Модератор – Анжела Димчева.
11.30 – 12.50:
– Занятие по поезия – лектор Боян Ангелов, асистент – Анжела Димчева;
– Занятие по белетристика – лектор Васил Люцканов.
Задаване на тема за следващия ден – съответно за всяка група

НЕДЕЛЯ – 16.07.2023
10.00 – 11.20:
Лекции по творческо писане – съответно по групите.
11.30 – 12.50:
Работна дискусия по зададената тема предния ден – съответно по групите.
Базови теми: 1. Мотив за възникване на литературна творба; 2. Структура на творбата; 3. Стил и език на творбата – изработване на собствен стил, избягване на словесните клишета, пунктуация; 4. Идея, послание, поанта.

ПОНЕДЕЛНИК – 17.07.2023
10.00 – 11.20:
Лекции по творческо писане – съответно по групите
11.30 – 12.50:
Прочит на написани от курсистите творби – анализ от страна на преподавателите; дискусия между самите курсисти. Критика на четенето и четене на критиката.

ВТОРНИК – 18.07.2023
10.00 – 12.50:
Outdoor event: Изнесени занятия в Морската градина
Свободен разговор по тема, която вълнува курсистите в зависимост от възрастта. Задаване на тематична задача за написване на финално произведение от курсистите, което да бъде представено в сряда.

СРЯДА – 19.07.2023
10.00 – 11.20:
Дискусия на тема: Пътуване към света и пътуване в себе си.
11.30 – 12.50:
Вътрешно четене на написаните творби за финалния рецитал – въпроси и корекции.
18.30 – 19.30:
Финален рецитал – Клуб на писателите в Бургас (?) или Библиотеката (?)

ЧЕТВЪРТЪК – 20.07.2023
18.30 ч. Юбилейно тържество „110 години Съюз на българските писатели”: експозе на Боян Ангелов, рецитал на бургаски поети и гости на Бургас

Боян Ангелов

Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели от 2014 г. до днес, директор на издателство „Български писател“, дългогодишен главен редактор на сп. „Читалище“. Той е поет, преводач, литературен историк и критик, д-р по философия към БАН. За него родното Панагюрище е олицетворение на България. Книгите са неговият живот, а българската литература и портрети на родните класици изпълват кабинета му. От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария – бил е преподавател в Базел и Лозана, защитил е докторат по валдорфска педагогика и гьотеанистическа естетика. Творбите му са преведени в 38 държави. Издал е 34 стихосбирки на български език и 12 литературно-критически и философски изследвания. Носител e на престижни награди за литература, сред които са: „Иван Вазов“, „Яворов и морето“, „Захарий Стоянов“, „Тодор Влайков“, „Никола Фурнаджиев“, „Ламар“ и др. Лауреат на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особени заслуги в областта на литературата и изкуството.

Васил Люцканов

Васил Люцканов е роден Бабин ден 1959 г. в Бургас – град на емблематични поети, актьори и художници. Завършил е бургаската английска езикова гимназия, където в единайсти клас посреща с моркови и зеле подгответо Петя Дубарова. Казарма – в „триъгълника на смъртта” като родственик на „безследно изчезнал” горянин – „враг на народа”. Следва „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Завършва първия експериментален курс на специализацията „Културология” (сега самостоятелен факултет в Алма матер), ръководена от покойния проф. Николай Генчев, с лектори емблематичните професори Ататас Натев, Димитър Аврамов, Ивайло Знеполски, Никола Георгиев, Исак Паси, Аксиния Джурова, Иван Славов и др. Работил в девет вестника (между които „Черноморски фар”, „Студентска трибуна”, „Култура”, „Подкрепа”, „Свободен народ”, „Труд”, „24 часа”) от стажант репортер до главен редактор в продължение на четвърт век и още петнайсет години в сферата на медийния маркетинг. Публикувал е разкази във всички български литературни издания: от списание „Родна реч” до списание „Съвременник” – алфата и омегата на безспорните литературни трибуни у нас. През 80-те и 90-те години на миналия век е удостояван е с различни награди за млади автори, а през 90-те и първото десетилетие на 20 век – с редица журналистически отличия, включително с орден за граждански заслуги на Министерството на отбраната. Член е на Съюза на българските писатели.
Най-новата му книгата „Душите ни страдат красиво” излиза след четвърт век мълчание. Тя е своебразен цикличен роман с единство на герои и място на действието на историите – късчета тъга и любов към слабите и онеправданите от един неподозиран в нашето дигитално всекидневие уличен свят от старото софийско ларго.

Анжела Димчева

Анжела Димчева е поетеса, журналист, литературен критик, редактор. Магистър по българска филология и английски език от СУ „Св. Кл. Охридски“, доктор по наукознание от УниБИТ. Тя е автор на 11 книги: поезия, литературна критика, фрагменти. Най-новата ѝ книга „Дипломация чрез литература“ излезе през март 2023 г. и е посветена на Международните писателски срещи – един грандиозен форум, провел се в София в шест издания в периода 1977 – 1986 г. и събрал 880 писатели от 78 държави. Две нейни книги са издадени в Украйна, една книга – в Германия, отделни творби са преведени и публикувани на 13 езика. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Българския П.Е.Н.-център. Член на УС на Фондация „Българско слово“, постоянен автор на страниците за култура на в. „Труд“. Международен и прессекретар на СБП. Председател на Българското жури за присъждане на Европейската награда за литература и член на Международното жури, Брюксел – 2021.