АГЛИКА ГЕНОВА И ЛЮБЕН ДИМИТРОВ – пиано соло & дуо

АГЛИКА ГЕНОВА И ЛЮБЕН ДИМИТРОВ – пиано соло & дуо

„Впечатляващ интеграл!“ – така френското списание ClicMusique! oписва тройния албум на Генова и Димитров «Карл Райнеке Събраните произведения за две пиана».
Малко преди да се изкачи на водещите позициите на класическите музикални класации в рамките само на една седмица, Радио Франкфурт обяви тази световна звукозаписна премиера за „Най-добрата изненада на музикалната 2022 година“, Люксембургското издание Pizzicato изтъкна нейните „витални и вдъхновени интерпретации“, а Германското списание Klassik Heute я отличи с топ-ранкинга си Тройна Десятка 3х10. Историята на създаването на Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров звучи като приказка: «Един следобед, малко преди заминаването ни за соловия клавирен конкурс в Сеул (Корея), в Хановерската Музикална Академия беше останала само една свободна стая с два рояла за репетиции. Засвирихме спонтанно и в синхрон Етюд на Шопен – усетихме, като че ли имаме крила и ще полетим от радост!», си спомнят Аглика и Любен. Само няколко месеца по-късно, в края на 1995, двамата млади музиканти предизвикват небивала сензация, печелейки в рамките само на две години четирите най-големи международни конкурси за клавирно дуо – конкурса «ARD» в Мюнхен, «Dranoff» в Маями, конкурса в Токио и конкурса «Белини» в Калтанисета.
От тогава Аглика Генова и Любен Димитров са едно от най-търсените клавирни дуа в света на нашето време. Те са аплодирани от публиката и пресата по целия свят и изнасят концерти в най-престижните зали и фестивали на всички континенти – сред тях са Библиотеката на Конгреса на САЩ и Националната галерия във Вашингтон, фестивалите Schleswig-Holstein, Ludwigsburg, Rheingau, Schwetzingen, City Hall в Кейп Таун, Herkulessaal в Мюнхен, Liederhalle в Щутгарт, фестивалите в Гщаад и Музикално лято MDR, Konzerthaus в Берлин, Beethovenhalle в Бон и Кьолнската Филхармония, фестивалите Европейски музикални седмици в Пасау, La Roque d’Antheron във Франция и Al Bustan в Бейрут, Casals Hall в Токио, Poly Theatre в Пекин и Teatro Municipal в Рио де Жанейро, както и Ravello Festival, Woodstock Mozart Festival, Festival Miami, Chopin Piano Festival Duszniki.
Под палката на именити диригенти като Шарл Дютоа, Ейджи Оуе, Ари Разилайнен, Хану Линту, Стефан Блуние, Юрий Башмет, Джон Карю, Емил Табаков, Алън Франсис, Улф Ширмер, Войчех Райски, Йордан Камджалов, Робин Гритън, Радослав Шулц, Александър Калайджич, Габриел Фелц, Александър Рудин, Андреас Херман и Йоханес Шлефли дуото Генова – Димитров изнася концерти със световни водещи оркестри и хорови състави.
По покана на Олимпийския Комитет дуото участва в откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити и на Световното първенство по волейбол в Триест, на световното изложение EXPO в Хановер и на американската централа на Bacardi в Маями.
От 2009 са ръководители на Катедра Клавирно дуо в Хановерската Висша Академия за Музика, Театър и Медии, същата, в която те завършват своята специализация в класа на Владимир Крайнев. Те са постоянни членове на журито на значими международни конкурси като например конкурса «ARD» в Мюнхен и са привлечени за художествени ръководители на Конкурса за клавирни дуа «Dranoff» в Маями. Артистите водят множество майсторски класове по целия свят за солопиано и клавирни дуа.
Клавирното дуо участва в многобройни международни телевизионни и радиопредавания, а портретният документален ТВ филм «Етюд за два рояла», който БНТ продуцира и излъчи по случай 20-годишния юбилей на ансамбъла, се радва на изключителен зрителски интерес по света.
Аглика Генова и Любен Димитров притежават впечатляваща дискография: 18-те компактдиска, реализирани за компаниите сро и Gega New, получават блестящи отзиви и топ рейтинги в международните звукозаписни класации. Освен записите на множество световни премиери, като Концерта на Виктор Бабин и на интегралите на творбите за клавирно дуо на Д.Шостакович, Й.Кр.Бах, М.Клементи и П.Владигеров, също и записите на музикантите на концерти с оркестър, като К.Черни, М.Брух, Б.Мартину, А.Шнитке, Д.Мийо, Фр.Пуленк, Р.Казадесю, Ф.Менделсон и Б.Барток предизвикват истинска сензация, а албумите им с творби на Гершуин, Копланд и Бърнстейн «America for Тwo», Равел «Favourite Flavors», Аренски «Five Suites for Two Pianos» или Лист «Works for Two Pianos» се радват на особено високо признание от световната музикална общественост.
Aртистите са носители на наградата ECHO KLASSIK за компактдиска им «Бела Барток и Виктор Бабин • Концерти за две пиана» и на CHOC DE CLASSICA за «Ейми Бийч • Събрани творби за клавирно дуо».
Множество техни албуми бяха номинирани за „Наградата на Германската Звукозаписна Критика“ и за OPUS KLASSIK.
Световната звукозаписна премиера на интеграла «Сергей Рахманинов • Cъбрани творби за клавирно дуо» с близо 150 мин. музика за 2 пиана и за 1 пиано на 4 ръце (сро) стана веднага №1 в звукозаписните класации. Тя бе отпразнувана от Франкфуртер Алгемайне Цайтунг като „Великден за четири ръце“ и отличена със „Звездата на месеца“ от ФОНО ФОРУМ. „Революционно!“ – така германският вестник DIE ZEIT oписва компактдиска «Ейми Бийч • Събрани творби за клавирно дуо» (cpo), a DIE WELT am Sonntag (Берлин) се опиянява от тази „изискана бонбониера с шоколадови пралини“. BBC Music Magazine завършва еуфоричната си оценка на звукозаписната световна премиера с „Албум, който непременно трябва да бъде чут“.