Проф. ГЕОРГИ СПАСОВ и ПРОФ. АЙЛЯ УЛУДЕРЕ – флейта

Проф. ГЕОРГИ СПАСОВ – флейта

Георги Спасов е сред най-изтъкнатите съвременни български инструменталисти.     След дипломирането си в НМА „Панчо Владигеров” той специализира в Залцбург при А. Николе и К.Х.Цьолер, както и в Националната Консерватория в Париж при Жан-Пиер Рампал и Ален Марион. Участва и получава диплом от лятната академия в Ница на Жан-Пиер Рампал.

Георги Спасов е единственият български флейтист, поканен на първия и втория симпозиум на флейтистите от цял свят в Ница, където получава висока оценка като инструменталист и педагог.

Ръководи майсторски класове в България, Русия, Куба, Гърция, Турция, Македония, Япония и Южна Корея. Бил е асистент на проф. Андраш Адорян на майсторските му класове през 1990 и 1992 година на Международния фестивал „Варненско лято”, както и на ММФ „Мартенски музикални дни” – град Русе.

Георги Спасов е член на журита на много флейтови конкурси у нас и чужбина. Концертирал е в много страни  по света.

Лауреат е на наши и международни конкурси. За високите си  професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци .

Георги Спасов е първи солист на Софийската филхармония и професор по флейта в Музикалната академия в София. Десетки негови записи са включени в „Златния фонд” на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

 

Проф. Д-р Айля Улудере – флейта

Професор по флейта в Държавната Консерватория на Университета за Изящни Изкуства „Мимар Синан“ в Истанбул, Турция.
Член на Изпълнителния Съвет на Университета за Изящни Изкуства „Мимар Синан“ в Истанбул, Турция.
Председател на Борда на Директорите на всички Консерватории в Република Турция.
Ръководител на Катедра Духови и Ударни Инструменти в Държавна Консерватория на Университета за Изящни Изкуства „Мимар Синан“ в Истанбул, Турция.
Основател на Първия Истанбулски Флейтов Оркестър.
Родена на 02.06.1970 г. в гр. Хасково, проф.д-р Айля Улудере започва да се занимава с музика на 9 годишна възраст с приемането и’ в хора на Пионерския дом в родния град..
През 1989 г. завършва средното си образование с отличие в класа по флейта на Йордан Вълчев в Средно Музикално Училище “Христина Морфова” в гр. Стара Загора.
През 1990 година започва да свири в Кърджалиския Симфоничен Оркестър, като на един от концертите е и солист. Изпълнява Вивалди Концерт за флейта и оркестър във Фа мажор под диригентстката палка на Маестро Амброзио ди Палма.
На 10.12.1990 година се изселва със семейството си в Република Турция.
През 1991 г. Кандидатствува и е приета на първо място в Държавната Консерватория на Университета за Изящни Изкуства ”Мимар Синан” в гр. Истанбул, в класа по флейта на Нар. Арт. проф. Мукеррем Берк. През лятото на 1993 г. е избрана за стипендиант в майсторския клас на проф. Кристиан Ларде в Ница, Франция. През 1994 г. веднага след завършване на висшето си образование, е приета в Консерваторията „Мимар Синан“ като хоноруван преподавател.
Академичната кариера на проф. д-р Айля Улудере започва като асистент през 1997 г. През 2005 г. е избрана за помощник-доцент. Доцентурата си защитава през 2009 г., а през 2016 г. вече е назначена като професор по флейта в Държавната Консерватория при Университета за изящни изкуства”Мимар Синан” в гр. Истанбул. В момента е една от двете професорки по флейта в Република Турция и една от четиримата професори по флейта в цялата история на Република Турция.
Канена е като член на жури и в Монако, през 2014 г., както и в Ница, Франция през 2018 г. за 6-и и 8-и Международи Конкурси по флейта, организирани от “Association a travers la flute”
През 2016 г. е член на журито на 4. Международен конкурс по флейта “ Marsyas Uluslararası Flüt Yarışması”. От 2016 г. до 2020 г. за пет пъти е канена в журито на Международния конкурс по флейта, организиран от Европейска Музикална Академия в гр. Варна.
В музикалната си кариера е имала концерти в най- авторитетните концертни салони на Истанбул и в други градове на Република Турция. През 2015 г. свири като гост на “Music Cam-pus Balchik” в гр. Балчик, България.
През 2015 г. с проф. Едже Каршал и Шебнем Ушен решават да обединят най-добрите жени – флейтисти от три университета в Истанбул и създават Истанбулски Флейтов Оркестър. В него има всички видове флейти, включително и контрабасова . От 5 години участват в Национални и Международни фестивали като изпълняват и модерни турски произведения, написани специално за Истанбулския Флейтов Оркестър.